Tumblr, un espai amb més de 263 milions de blocs

bi-tumblr-blog

Cada cop més es parla de Tumblr (que va ser comprada per Yahoo!) i també comença a ser popular entre els menors. Es tracta d’una “xarxa social” on el protagonisme el tenen els continguts creats pels usuaris, amb tot tipus de publicacions sense restriccions.

En el fons estem davant d’una eina semblant al Blogger de Google o WordPress, però amb una component social molt més forta (microblogging de blocs). Els blocs es poden compartir, “rebloguejar” i acumular “m’agrades” en els perfils dels autors, que es poden personalitzar amb plantilles i ser seguits per altres usuaris amb possibilitat de comunicar-se i interactuar.

El problema és que també hi ha continguts inadequats per menors, amb una part important de pornografia i continguts per adults o que poden ser perjudicials (fomentant conductes de risc com l’anorèxia, la bulímia i l’auto-lesió), tot sense control d’accés.

És cert que fruit d’això Tumblr va oferir un “Mode segur” i una classificació anomenada NSFW (No segur o apropiat per la feina) que impedeixen accedir-hi de forma pública sense estar-hi registrat, així com la possibilitat de protegir un bloc amb contrasenya o indicar que no sigui indexat per cercadors. El primer bloc és sempre públic, és a partir del segon on es poden utilitzar aquestes mesures i funcionalitats. No hi ha una edat mínima i, en qualsevol cas, registrar-se no és una barrera per als menors de 14 anys (que menteixen en el procés), ja que els sistemes no disposen de verificació d’edat.

És una llàstima que un espai que podria ser molt adient per fomentar la creativitat dels menors es vegi malmès d’aquesta manera. Així doncs, no és recomanable el seu ús per menors encara que hi pugui haver continguts interessants. Els pares i professors haurien de restar atents, mirant d’utilitzar eines alternatives que sí estiguin pensades tenint en compte als menors com a generadors de continguts i que a la vegada proporcionin un espai amb referències adients i de qualitat (moderades/supervisades per professors i educadors).