Un E3 amb poques aspiracions

E3-interior-blog

La indústria del videojoc està en crisi. Encara que les estratosfèriques vendes no ho demostrin, la preocupació pel futur és creixent. I és que el negoci sembla encaminat al model free-to-pay i, per tant, al joc mòbil. Sense anar més lluny, SuperCell –companyia creadora de Clash Royale i Clash of Clans– ha estat comprada per una empraesa xinesa que hi ha invertit prop de nou mil milions de dòlars.

Davant d’aquest canvi, com estan reaccionant i actuant les grans companyies? Segueixen sent rendibles les consoles actuals? Encara és aviat per respondre aquestes preguntes. De fet, ni Sony, ni Microsoft, ni Nintendo tenen les idees clares i van donant tombs d’un costat per a un altre. El que sembla evident és que el cicle de vida d’una consola ja no és de vuit o deu anys –com vam veure amb PS2, Xbox o PS3, Wii o X360– sinó que es redueix el seu termini per tal d’afegir noves millores cada cert temps. Així, quines són les novetats que s’han presentat a l’E3, el festival més important del món dels videojocs?

SONY:

Ha confirmat PlayStation 4 NEO, nom provisional per a la revisió de la seva consola actual. Es tracta d’una versió millorada de PS4 amb més potència gràfica. Després de 40 milions de còpies venudes, quina necessitat té Sony de treure una nova màquina? Per si no fos poc, ens assalten els dubtes pel que fa als jocs. Seran compatibles amb el model actual? Sortiran títols exclusius per a l’una i l’altra? Poc més sabem sobre el tema.

En quant als videojocs, Sony ha presentat un nou God of War centrat en la mitologia nòrdica. També ha posat data de llançament per The Last Guardian (finals d’octubre) i ha aconseguit emocionar a tots amb el nou de Kojima –creador de Metall Gear Solid–. Altres novetats interessants ja van ser anunciades per a diverses consoles, com Resident Evil 7, el terror més tradicional.

MICROSOFT:

Una altra companyia que s’uneix al carro de les revisions amb Project Scorpion. Aquest és el nom provisional de la nova màquina Microsoft, que promet ser quatre vegades més potent que l’anterior. En el cas de la companyia americana, els dubtes són majors. I és que, una consola tan superior ja no suposa una simple revisió, sinó alguna cosa totalment nova que arribarà a finals d’any. La meva pregunta és: què hem de fer els usuaris que vam gastar prop de 400 euros fa dos anys per una Xbox One? Simplement, és vergonyós.

Pel que fa els jocs, poca novetat exclusiva: Gears of War 4, Halo Wars 2 i Scalebound.

NINTENDO:

Visca la paradoxa! L’única companyia que esperàvem amb ganes l’anunci d’una nova consola va ser l’única que no la va mostrar. Tothom sap que la Wii O ha sigut un gran fracàs de vendes i des de fa temps Nintendo està treballant en la seva successora. Nom clau: NX. Sabem que serà un híbrid entre consola de sobretaula i portàtil, però poc més. Tampoc se’ns han donat més pistes.

D’altra banda, van presentar escasses però interessants novetats, com el nou lliurament de The Legend of Zelda, que sembla espectacular. Altres jocs convincents van ser Paper Mario: Color Splash, Pokémon Sol&luna, Ever Oasi i Mario Party Sar Rush.

Conclusions:

Sense ser derrotistes, l’E3 ha sigut la pitjor edició en els últims anys. Les noves consoles més enllà de ser un problema i una esperança, sembla que les companyies volen jugar amb el consumidor, fent-li comprar una nova màquina cada tres o quatre anys. A més, van presentar poques exclusivitats d’interès, excepte el nou de Kojima, el nou Zelda i Gears of War 4. I és que al final són els títols multiplataforma els que acaben venent centenars de milers de consoles.