Vídeo viral de la campanya #YoRespeto

bi-yorespeto-sensibilizacion-intimidad-redes-sociales

La campanya #YoRespeto, originada a Uruguay per un grup anomenat Pensamiento Colectivo, va sorgir a febrer de 2016 per tal de sensibilitzar durant l’estiu sobre la publicació i difusió a xarxes socials de material (vídeos, fotos…) que pugui comprometre a tercers pel fet de resultar íntim o susceptible de ser ofensiu.

Bàsicament, ens proposen l’exercici d’empatitzar amb la víctima i pensar en tot el dany que li pot ocasionar aquesta difusió tant a ella com al seu entorn, es a dir, abans de compartir-lo posar-se a la pell del desafortunat protagonista del vídeo.

El vídeo porta més de 600.000 reproduccions i ha generat força debat al respecte, sobre tot a Twitter, on hi ha multitud de tuits amb missatges posicionant-se del costat de les víctimes i d’altres que apunten a la seva responsabilitat directa. Queda clar que cada cas particular pot donar peu a diferències, ja que alguns vídeos son gravats fins i tot amb l’aprovació de la víctima (per exemple amb casos de sexting), però d’altres poden ser fruit de molt diverses situacions.

En qualsevol cas, la culpabilitat no ha de caure només en qui origina el vídeo, sinó també en la contribució a que aquest es pugui difondre i, evidentment, cal procurar en la mesura de lo possible ser curosos amb la nostra intimitat evitant exposar-la (en aquest cas, es tracta d’una parella jove que es veu sorpresa per algú que els grava en ‘actitud amorosa’).