Violència i continguts inadequats

controlparental-blogvj0716

Fa pocs mesos, un estudi publicava que les consoles s’han convertit en focus de contingut inadequat i de spam. Això, unit al poc control que exercim quan els nostres fills juguen amb elles, pot generar més d’un problema, ja que els nens tenen lliure accés a navegar per la xarxa, a veure vídeos o a descarregar-se continguts.

Quin tipus de continguts podem supervisar?

1.Classificació per edats: restringeix l’ús de programes amb contingut inadequat, definit mitjançant la classificació per edats. Podem establir un codi PIN parental per delimitar a partir de quines edats permetem que juguin.
2.Comunicació en línia: determina l’ús de les funcions online i l’intercanvi de contingut en els jocs.
3.Navegador d’internet: limita l’ús del navegador. Podem bloquejar-ho o utilitzar un codi d’accés.
4.Serveis de compra: impedeix l’ús de targetes de crèdit i la compra online de continguts.
5.Control d’amics: evita als usuaris afegir amics mitjançant la “llista d’amics”.
6.Entreteniment: facilita controlar els programes que no siguin jocs.
7.Gestió de dades: no permet esborrar programes i dades guardades.
8.Configuració d’internet: perquè no es pugui configurar una nova connexió a internet, així com esborrar o modificar les ja existents.

Com funciona el “control parental”?

Cada consola segueix uns paràmetres perquè organitzem aquest apartat. No anem a entrar en els detalls, però sí en aspectes generals que us poden ser molt útils:

Consoles Sony (PS3, PS4, PSVita): Seleccionem “control patern” i “restringir l’ús de les funcions”. La clau predeterminada inicialment és “0000”, però hauríem de canviar-la per seguretat. Amb això, entre altres opcions, és possible bloquejar l’inici d’aplicacions, la reproducció de contingut, etc. A més, pot ajustar-se a les nostres preferències, amb un total d’11 nivells –sent el primer el més permissiu i l’onze el més restrictiu-.

Consoles Nintendo (Wii U, Wii, 3DS): Des del programa “control parental”, escollim un codi PIN per assegurar-nos que el nen no pugui canviar el configuració triada. Seleccionem una pregunta i resposta secreta en cas que l’oblidem (és possible que ens passi). Totes les opcions del control parental estaran activades per defecte, però podem configurar els ajustos per separat al nostre antull seleccionant les diverses opcions.

Consoles Microsoft: des de l’apartat “configuració”, accedim a “família”. Activem la seguretat de la consola. Finalment, escrivim un codi d’accés de quatre botons amb el comandament.

Firma: J. Carlos Amador