YouTube EDU El canal de vídeos dedicat al món educatiu

youtube-edu-2-artint

Si algú tenia dubtes que Youtube fos molt més que vídeos de gatets, la Fundació Mayahii i Google s’encarreguen d’aclarir-ho amb aquesta plataforma educativa de coneixement obert. En ella, es fa ús del potencial dels vídeos de Youtube i ho posa al servei de la comunitat educativa.

Youtube EDU és un canal de la plataforma on es vol donar difusió a totes les peces audiovisuals de caràcter formatiu. Es poden trobar tant lliçons breus com a cursos complets de les principals universitats, material de desenvolupament professional i vídeos dels líders del pensament global amb els quals complementar l’aprenentatge a les aules.

No es tracta d’una novetat a l’ús, ja que va ser en 2014 quan Youtube va llançar aquesta iniciativa en espanyol. Al seu moment, es va iniciar amb una selecció exhaustiva de 22.500 vídeos dirigits a alumnes de Secundària, acuradament revisats a partir de criteris de qualitat educativa i no del nombre de visites. El 2015 es va dur a terme una segona fase per proveir al canal amb una major quantitat d’entrades en espanyol (obrint el ventall a altres cursos) que ara es classifiquen per aquestes categories: Preescolar, Primària, Secundària, Batxillerat, Educació Universitària, Educació per al treball i Educació per a la vida. Per a aquesta fase es va comptar amb professionals de Mèxic, Colòmbia i Espanya, a fi d’aconseguir la xifra de 35.000 vídeos educatius en espanyol i més de 150 canals educatius incorporats.

Ara, s’han creat dos espais addicionals específicament dirigits a professors i a escoles. En aquests canals, per exemple, els centres educatius poden limitar les cerques només a aquest tipus de continguts i els professors tenen l’oportunitat de publicar enregistraments de les seves classes, així com veure a altres docents en acció.
Per crear continguts en Youtube EDU els professors poden seguir les indicacions detallades al següent enllaç.

Oportunitat desaprofitada

Fetes les presentacions i, a la vista que ens trobem davant una més que interessant iniciativa, toca entrar en matèria per analitzar el funcionament i les possibilitats de treure-li el màxim partit. En altres països, aquesta mateixa iniciativa ha tingut un major creixement i una participació molt més activa que en el nostre. Potser, estem enfront d’una enorme oportunitat una miqueta desaprofitada; encara més amb l’enorme potencial que tindria una participació conjunta de les comunitats educatives de tots els països de parla hispana. És xocant el desconeixement generalitzat sobre aquesta plataforma i l’escassa repercussió que ha tingut des de la seva creació, sobretot, al món acadèmic.

Per millorar

D’altra banda, si alguna cosa bona té la plataforma és l’ús d’etiquetes per localitzar els vídeos que volem, alguna cosa molt més eficaç que una simple classificació temàtica. No obstant això, el cercador del canal no ajuda massa, ja que la barra de cerca abasta tot Youtube. Si volem efectuar cerques únicament al canal, hem de clicar en la lupa del menú, que passa desapercebuda per a la majoria d’usuaris (i ofereix resultats limitats a llistes de reproducció i no per vídeos concrets, la qual cosa li resta molta eficàcia). També es troba a faltar l’optimització de funcionalitats de filtrat pensades per al canal en qüestió.

Un altre aspecte a millorar és la visibilitat dels vídeos, ja que si accedim a l’apartat “Vídeos” directament no apareix cap al ser tercers els que publiquen els continguts. Únicament els veiem en “Llistes de reproducció” i en “Inici”, on els vídeos que apareixen tenen entre dos i tres anys d’antiguitat. De ben segur resultaria molt més pràctic donar visibilitat addicional als nous que es publiquen i poder personalitzar les àrees temàtiques d’interès segons el criteri de cada usuari.

Les facilitats a l’hora d’aportar nous continguts tampoc resulten del tot pràctiques. Encara que és necessari un control per procurar uns principis de qualitat, cal fer-ho sense que resti dinamisme al creixement de la plataforma ni suposi una trava massa restrictiva o complexa.

Participació activa i consolidació

Considerem que la labor d’optimitzar i maximitzar les possibilitats d’aquesta plataforma passa per implicar directament a la comunitat educativa i, especialment, al professorat. Per aquest motiu, animem a la participació en la generació de contingut cultural de qualitat, i fem una crida a Google perquè faci un pas més enllà i impulsi a Youtube EDU tal com es mereix un projecte d’aquestes característiques.

Finalment, cal ressaltar que ni tots els continguts que mostra són útils ni tots acceptables. No obstant això, perquè YouTube Edu sigui, com es pretén, una eina de consulta i de suport al docent, també pensem que la responsabilitat recau sobre aquelles persones, educadors o no, que puguin aportar materials interessants i desbancar, així, aquells que no ho són tant. Potser, entre tots, aconseguim un espai col·laboratiu realment útil.

Firma: Álex Estébanez